Narysuj wykres funkcji
Madzia: f(x) = |x2 − |x| −2|
12 lut 20:59
Madzia: pomocy
12 lut 21:09
Dżagalaga: To zadanie ma kilka etapów.
1) trzeba stworzyć 2 przedziały: x∊(−∞;0) i x∊<0;+∞) (przy pierwszym przypadku moduł z x
opuszczamy ze zmianą znaku, a przy drugim nie)
2)Teraz trzeba narysować te 2 funkcje i ograniczyć ich dziedziny, czyli:
f(x)=x2+x−2 dla x∊(−∞;0) i
f(x)=x2−x−2 dla x∊<0;+∞)
3)Gdy już narysujemy takie 2 funkcje, trzeba zastosować przekształcenie |f(x)| czyli po prostu
tą część wykresu dla której wartości funkcji są ujemne (prościej mówiąc leżą pod osią Ox)
odbić względem właśnie osi Ox.
12 lut 21:32
Madzia: do 2 pkt zrobiłam wcześniej tylko jak podkładam dane punkty to mi nie wychodzi
12 lut 21:35
Madzia: spróbuje jeszcze raz dzieki
12 lut 21:36
Dżagalaga: Hmm, dla ciekawości sam narysowałem ten wykres i raczej wychodzi jak trzeba =) Dla ułatwienia
rysowania (i poprawienia precyzyjności) warto obliczyć wierzchołki tych parabol.
12 lut 21:43
Madzia: własnie to zrobiłam xD mam nadzieje ze dobrze mi wyszło
12 lut 21:49
Julek:
Poco te przedziału

Wystarczy, że narysujesz funkcję f(x) = x
2 − x − 2 i zastosujesz dwa przekształcenia.
1) Symetria częściowa względem osi OY
2) Symetria częściowa względem osi OX
12 lut 22:24
Dżagalaga: Symetria częściowa? =) Dla mnie te przedziały brzmią bardziej przystępnie. Ale, każdy sposób
jest dobry, byle prowadził do poprawnej odpowiedzi ^^
12 lut 22:31