Oblicz granice funkcji schematem Hornera
Jakub: Obliczyć granice funkcji schematem Hornera:
x→ −3
Jak rozumiem schematem Hornera trzeba obliczyć mianownik, ale co zrobić z licznikiem ?
31 paź 15:13
Krzysiek60: x3+27= x3+33= (x+3)(x2−3*x+9)
31 paź 15:17
jc: Co ma Horner do granicy?
x3+27=(x+3)(x2−3x+9)
x3−2x2+3x+54=x3+3x2 − 5x2−15x + 18x+54=(x+3)(x2−5x+18)
Skróć (x+3) i podstaw x=−3.
31 paź 15:18
Jakub: | | (x+3)(x2−3x+9) | |
ma być |
| ? |
| | (x+3)(x2−5x+18) | |
31 paź 16:40
Jerzy:
Tak.
31 paź 17:27
Krzysiek60: tak .
31 paź 17:28
Jakub: i tu podstawić już pod x czy coś jeszcze trzeba zrobić ?
31 paź 17:31
Jerzy:
Tylko podstawić.
31 paź 17:32
Jakub: dobra dzięki za pomoc
31 paź 17:35