Wyznacz dziedzine funkcji
Jakub: Wyznacz dziedzine funkcji:
Nie wiem jak to zrobić, proszę o pomoc.
31 paź 11:59
Jerzy:
1) x − 2 ≠ 0
| | x + 1 | |
2) |
| > 0 ⇔ (x + 1)(x − 2) > 0 |
| | x − 2 | |
31 paź 12:00
Jakub: a co z logarytmem ?
31 paź 12:14
Jerzy:
Myslalem,że ten ułamek jest liczbą logarytmowaną. Jeśli tam jest znak mnozenia,
to nie podałeś liczby logarytmowanej.
31 paź 12:16
Jakub: | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
ln ( |
| + |
| )= ln(1+ |
| ) zrobiłem tyle, ale nie wiem czy dobrze |
| | x+1 | | x−3 | | x−3 | |
31 paź 12:24
Jerzy:
Jeśli dobrze przepisałeś treść zadania ( nie podoba mi się pierwszy ułamek) ,
to dziedzinę okreslamy przed przekształceniami.
31 paź 12:26
Jakub: treść napisałem poprawnie, trzeba wyznaczyć dziedzinę funkcji, ale teraz to już sam nie wiem co
tu trzeba zrobić
31 paź 12:32
Jerzy:
Myślę,że jest pomyłka w druku, ale jeśli nie, to masz trzy warunki:
1) x + 1 ≠ 0
2) x − 3 ≠ 0
3) caly nawias > 0
31 paź 12:35
Jakub: 1)x≠ −1
2)x≠ 3
31 paź 12:36
Jakub: a z tym nawiasem to co ?
31 paź 12:37
Eta:
D= [(−∞,1)U(3,∞)] \ {−1}
31 paź 12:38
Eta:
x≠ −1 i x≠ 3
| | x+1 | | x+1+x−3 | |
i 1+ |
| >0⇒ |
| >0 ⇒ 2(x−1)(x−3)>0 ⇒ x∊(−∞,1)U(3,∞) i x≠ −1 |
| | x−3 | | x−3 | |
Odp: masz wyżej
31 paź 12:41
Jakub: a gdzie jest ten logarytm naturalny ?
31 paź 12:43
Eta:
Co Ci logarytm ? masz określić dziedzinę!
ln(a ) to a>0
liczba logarytmowana a >0
31 paź 12:45
Jerzy:
Przecież to jest funkcja logarytmiczna, gdzie podstawą logarytmu jest liczba e.
31 paź 12:46
Jerzy:
Przerażające jest to, że on pyta co z ln ( jakie dać warunki dla f(x) = ln )
31 paź 12:47
31 paź 12:48
Jakub: no ja od samego początku myślałem że tu trzeba obliczyć e, no ale jak mówicie że nie trzeba to
nie
31 paź 12:51
Jerzy:
Przecież e to wartość stała , więc co tu masz obliczać ?
31 paź 12:52
Jakub: w poprzednich zadaniach liczyliśmy wykładnik potęgi e i to było wynikiem
31 paź 13:00