oblicz ekstremum funkcji
Stiven:
Nie wiem, jak wyliczyć to zadanie (ekstremum funkcji). Ktoś już mi poradził, aby to sprowadzić
to wspólnego mianownika, a dopiero później liczyć pochodną ze wzoru. Problem, że nie wiem jak
to zrobić. Pomoże ktoś?
12 lut 20:47
Stiven: Obawiam się, że nikt nie pomoże
12 lut 21:00
Dżagalaga: Pomoże, tylko daj mi chwilkę, bo to niestety wymaga czasu
12 lut 21:04
Bogdan:
Liczysz pochodne, a nie wiesz jak sprowadzić do wspólnego mianownika podane wyrażenie?
| | x | | x − (x − 1)(x + 4) | |
y = |
| − (x − 1) ⇒ y = |
| = ... |
| | x + 4 | | x + 4 | |
Wygodniej jednak będzie, gdy najpierw wyznaczysz pochodną, a potem sprowadzisz ją
do wspólnego mianownika.
12 lut 21:04
Stiven: Zawsze miałem z matmą kłopoty i są zaległości. Potrafię liczyć całki, pochodne, a przyjdzie
sprowadzenie do wspólnego mianownika i jest problem...
12 lut 21:07
Stiven: | | x+4 − x | |
czyli ma być y' = |
| − x − 1 |
| | x4 − 8x2 + 16 | |
?
12 lut 21:13
Bogdan:
Nie.
| | x + 4 − x | |
y' = |
| − 1 = ... |
| | (x + 4)2 | |
12 lut 21:17
Stiven: I teraz mogę licznik przyrównać do zera i już i liczy F(x) ?
12 lut 21:22
Dżagalaga: Ja się poddaję, miałem już wszystko gotowe, ale próbowałem rysować funkcję (z ekstremum) i mi
się cofnęła strona(nie wiedzieć czemu) i wszystko szlag trafił i niestety nie chce mi się
pisać tego jeszcze raz.. sorry...
12 lut 21:23
Stiven: eh, tego typu zadania będę miał na poprawie, chciałem jedno mieć gotowe na wzór, żeby wiedzieć,
jak się za to zabrać
12 lut 21:26
Bogdan:

założenie: x ≠ −4
| | 4 − (x + 4)2 | | (x + 4)2 − 4 | |
y' = |
| = − |
| = |
| | (x + 4)2 | | (x + 4)2 | |
| | (x + 4 − 2)(x + 4 + 2) | | (x + 2)(x + 6) | |
= − |
| = − |
| |
| | (x + 4)2 | | (x + 4)2 | |
Pochodna zmienia znak w x = −6 z minus na plus (tu jest minimum) oraz w x = −2 z plus
na minus (tu jest maksimum)
12 lut 21:37
Stiven: dziękuje
12 lut 21:39