Nierówność
Dbplayer: Oblicz nierówność
3log8(x−2)−log2√2x−1≤0
31 paź 11:19
Jerzy:
Zacznij od założeń.
Potem: log2(x − 2) ≤ log2(√2x−1)
31 paź 11:23
Dbplayer: Skąd wzięło się log2(x−2)
31 paź 13:59
the foxi:
| | 3log2(x−2) | |
3log8(x−2)= |
| =log2(x−2) |
| | log28 | |
| | 1 | |
był jeszcze wzór logaxb= |
| logab |
| | x | |
| | 1 | |
3log8(x−2)=3log23(x−2)=3* |
| log2(x−2)=log2(x−2) |
| | 3 | |
31 paź 14:33
pytam:
od kiedy nierownosc sie oblicza ? myslalem, ze nierownosci, rownania sie rozwiazuje.
Oblicz to np ile to jest 5*8 . tak mysle
31 paź 22:44
Eta:
Dobrze myślisz
31 paź 23:21