matematykaszkolna.pl
Wyznaczenie zależności pomiędzy kątami fi2 i fi Prosze_o_pomoc: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, jest to dla mnie bardzo ważne: Wyznaczenie zależności pomiędzy kątami fi2, fi. Punkt AC porusza się ruchem obrotowym wokół stałego punku A. Dane: BC=L c AC=r Po wyznaczeniu x=r*cos(fi2) próbując przejść do wyznaczenia tej zależności (fi,fi2) wychodzą mi bzdury.. link do rysunku: https://zapodaj.net/aeefe68d7094a.png.html
31 paź 11:12
grzest: Z rysunku wynika, że ramiona tych kątów są wzajemnie do siebie prostopadłe. A stąd wniosek, że φ12.
31 paź 13:00
Traczyk: Będę wdzięczny jak Pan udowodni analitycznie emotka Można w skrócie
31 paź 13:57
Traczyk: Z rysunku wychodzi, że gdy fi 2 będzie mniejsze to fi większe, więc to nie możliwe że są takie same
31 paź 14:22
31 paź 14:53
Traczyk: Może inaczej, co muszę zrobić według tego rysunku, żeby mi analitycznie wyszło, bo niestety muszę tak to udowodnić
31 paź 14:58
Prosze_o_pomoc: Może opowiem jak ja zrobiłem: Z danych moich wynika, ze AC= 0,4 c=0,8 a BC=1, założyłem sobie, że c=2r oraz wprowadziłem dodatkową niewiadomą x 1. z rysunku wyliczyłem x=r*cos(fi2) => r=x/cos(fi2) 2. z funkcji tryg. c=L*sin(fi) Po przekształceniach wynik wyszedł mi w postaci "arccos" Dalej nie widzę tego, że fi2=fi
31 paź 16:11
Pytający: Ten Twój post wygląda bardziej jak jakaś zagadka niż jak zadanie. Naprawdę będzie szybciej, jeśli narysujesz porządny rysunek bez zbędnych dodatków (przykładowo kwadrat wokół B chyba nic nie wnosi?), podasz wszystkie dane, a najlepiej jeśli zapiszesz pełną treść zadania (bez żadnych Twoich oznaczeń czy przemyśleń, przemyślenia można dorzucić po podaniu właściwej treści). A Grzest założył na podstawie rysunku (być może niesłusznie), że ∡ACB=90o i stąd właśnie wniosek, że φ12 (co przecież napisał).
31 paź 16:41
Prosze_o_pomoc: Panie Pytający: W rzeczywistym punktcie widzenia, rysunek przedstawia schemat mechanizmu korbowo− wodzikowego, . Dokładna treść zadania: Wyznacz analitycznie zależności pomiędzy kątem fi2 i fi. Dane: BC=L c AC=r AC= 0,4 c=0,8 a BC=1 −−> Nie chciałem tego pisać, bo przecież operacje na literkach. Chyba pozostanę przy swojej opcji rozwiązania tego, bo widzę, że zadanie dość trudne.
31 paź 17:07
Traczyk: Ktoś się podoła?
31 paź 18:53