srednia prędkość marka na 6km z domu do szkoły
qwertyu: Gdyby Marek dojeżdżający do szkoły na rowerze zwiększyłby swoją średnią prędkość o 6km/h to na
pokonanie całej drogi poświęciłby o 3min mniej niż zwykle. Z jaką średnią prędkością Marek
jeździ na 6km drodze dz domu do szkoły.
pomocy
31 paź 00:27
Bogdan:
v − rzeczywista prędkość [km/h] na trasie 6 km, v>0
t − rzeczywisty czas jazdy [h] z prędkością v, t>0
(v+6) − planowana prędkość na trasie 6 km, v+6>0
| | 1 | | 1 | |
(t− |
| ) − planowany czas jazdy, t− |
| >0 |
| | 20 | | 20 | |
(1) vt = 6
| | 1 | | 1 | | 6 | | 1 | | 1 | |
(2) (v+6)(t− |
| ) = 6 ⇒ 6− |
| t+6t− |
| =6 ⇒ t = |
| v + |
| |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 120 | | 20 | |
| | 1 | | 1 | |
(1) |
| v2 + |
| v = 6 /*120 ⇒ v2 − 6v + 9 = 720 + 9 |
| | 120 | | 20 | |
(v − 3)
2 = 729 ⇒ v − 3 = −27 sprzeczność lub v − 3 = 27 ⇒ v = 30 [km/h]
31 paź 00:54
Eta:
v= 24[km/h]
===========
| | 1 | | 1 | | 1 | |
spr. |
| − |
| = |
| h=3 min |
| | 4 | | 5 | | 20 | |
spr. dla v=30km/h
31 paź 01:16
Eta:
31 paź 01:17