vfdfr
Konrad: Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa.
y=ex−e−x
robię f(a)=f(b) ale zle wykonuje zamiane na ln i nie wiem jak to zrobic do konca
30 paź 23:43
Konrad: .
31 paź 00:37
Bleee:
Zauważ że g(x) = e
x jest monotoniczna i różnowartosciowa.
Oznaczmy:
e
x = t
Wtedy masz:
I badaj różnowartosciowosc takiej oto funkcji.
31 paź 01:12
Adamm:
Prościej
f(x) = ex − e−x − suma dwóch funkcji rosnących, jest rosnąca
bo 1. ex jest rosnąca
2. e−x jest malejąca, więc −e−x jest rosnąca
31 paź 07:03
Adamm:
ogólnie, jeśli f(x) jest rosnąca, to
f(x)−f(−x) jest rosnąca
31 paź 07:10
Bleee:
Adamm, racja... tylko jeszcze trzeba dodać, że jest to funkcja ciągła
31 paź 07:48
Adamm:
Czemu? To bez znaczenia czy jest ciągła
31 paź 08:07
ICSP: Wystarczy powołać się na różnowartościowość sh(x)
31 paź 08:10
ICSP: Tylko dwójka w liczniku.
31 paź 08:13