Funkcja kwadratowa
Krzysiek60: f(x)= ax2+bx+5
Wyznacz a i b wiedzac ze ⋁x∊R : (f(x+1)−f(x)= 8x+3)
f(x+1)= a(x+1)2+b(x+1)+5
ax2+2ax+a+bx+b+5
f(x+1)−f(x)= 2ax+a+b
2ax+a+b= 8x+3
Teraz tak .czy dobrze rozumuje?
Musimy tutaj porownac wspolczynniki wielomianu 2ax+a+b i 8x+3 ?
jesli tak to 2a= 8 ⇒a=4
a+b=3
4+b=3 ⇒b=−1
30 paź 21:46
Adamm:
f(1)−f(0) = a+b = 3
f(0)−f(−1) = b−a = −5
b = −1, a=4
30 paź 21:53
Tadeusz:
dokładnie
30 paź 21:53
Krzysiek60: Witam
Tadeusz
30 paź 21:55
Tadeusz:
witalski
Krzysiek60
30 paź 21:56
Krzysiek60: Adamm a czemu zrobiles f(0)−f(−1) ?
30 paź 21:57