Oblicz długość odcinka AS
Martuśka 18: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB=12 CD=8 i ramieniu długości 6. przedłużenia
ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Długość odcinaka AS jest równa
12 lut 20:32
ORZEŁ: pomagam
12 lut 20:38
ORZEŁ:

66xx8822
policzmy najpierw kat
cosα=2/6=1/3
teraz znowu to samo
cosα=4/x
porównujemy to i mamy x
szukany bok to x+6
myśle że sobie poradzisz
12 lut 20:43
Martuśka 18: Dzięki
12 lut 20:45
Martuśka 18: A mógłbyś bardziej mi pomóc

Bo jakoś nie mogę się domyśleć tych twoich podpowiedzi
12 lut 20:52
Bogdan:

Korzystamy z podobieństwa trójkątów: AED i DFS.
|AS| = 6 + x = ...
12 lut 21:01
Godzio:
porównać :
| 4 | | 1 | |
| = |
| mnożymy na krzyż i
|
| x | | 3 | |
12 = x
lub z podobieństwa:
24 + 4x = 6x
24 = 2x
x = 12
12 lut 21:01
Arek: Można z twierdzenia Talesa:
8 / x = 12 / (6+x)
x = 12
12 lut 21:04
Martuśka 18: Dzięki wielkie
12 lut 21:09