rownanie
Krzysiek60: Wykaz ze rownanie
(x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−a)(x−c)=0 z niewiadoma x ma co najmniej jedno rozwiazanie
rzeczywiste dla wszystkich parametrow a,b,c∊R
Po wymnozeniu mam
x2−2bx+x2−2xc+x2−2ax+ab+bc+ac=0
30 paź 21:08
jc:
3x2−2(a+b+c)x+(ab+bc+ca)=0
Δ=4[(a+b+c)2−3(ab+bc+ca)]=4[a2+b2+c2−ab−bc−ca]=2(a−b)2+2(b−c)2+2(c−a)2≥0
30 paź 21:15
m&m: (x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−a)(x−c)=0
(x−a)( (x−b)+(x−c) ) + 1(x−b)(x−c) = 0
((x−a)+1)*(x−b)*(x−c) = 0
( x + (1−a) )*(x−b)*(x−c) = 0
próbowałeś grupować? na postaci iloczynowej zawsze łatwiej
30 paź 21:17
m&m: aaa.. mój pomysł chyba był zły...sorry
30 paź 21:19
Krzysiek60: Witaj
jc 
dziekuje Ci
Nie przepraszaj kolego . Kazdy probuje
30 paź 21:27
Adamm:
| −2a+b+c | | a−2b+c | | −2a+b+c | | a+b−2c | | a−2b+c | | a+b−2c | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
=− |
| ((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) ≤ 0 |
| | 3 | |
30 paź 21:33
Krzysiek60: Ciekawe rozwiazanie . dziekuje
30 paź 21:52