Rownanie kwadratowe
Krzysiek60: Wykaz ze rownanie x2−(a+b)x+ab−c2=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie dla wszystkich wartosci
parametrow a,b c.
Chyba trzeba policzyc delte
Δ= (−(a+b))2−4*(ab−c2)
Δ= a2+2ab+b2−4ab−4c2
Δ=a2−2ab+b2−4c2
(a−b)2−(2c)2≥0
To jest prawda dla a=b=c bo wtedy zachodzi rownosc
A dla roznych ?
30 paź 20:40
Krzysiek60: Ostatnie zdanie jest napisane zle .
30 paź 20:42
Omikron:
Δ = a2+2ab+b2−4ab + 4c2
30 paź 20:43
Krzysiek60: Czesc
30 paź 20:45
Omikron:
Cześć
30 paź 20:45
Krzysiu: nigdy nie trzeba liczyć delty
30 paź 22:31
ICSP: x2 − (a + b)x + ab = c2
(x − a)(x − b) = c2
30 paź 22:37