Oblicz granicę funkcji
Xardas: Oblicz granicę funkcji:
| | ⎧ | 5x −x2 +1 gdy x>−1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 5−x gdy x<−1 | |
W punkcie x
0 = −1
Czy coś z tym zadaniem jest nie tak? Policzyłem granicę z lewej i prawej strony i są różne.
Wniosek to funkcja nie ma granicy w tym pkt?
30 paź 20:35
math: mógłbyś przedstawić swoje obliczenia/rozumowanie? tak łatwiej wyłapać błąd; wykaż trochę chęci
30 paź 20:40
math: prościej, podaj definicję kiedy funkcja ma granicę?
i jakie wyniki Ci wyszły;
będzie wniosek
30 paź 20:46
math: (w punkcie)
30 paź 20:46
Xardas: lim 5−x = 5+1 = 6
x→ −1−
lim −x2 +5x+1 = −1−5+1 = −5
x→−1+
Nie za dobrze posługuję się symbolami na tej str.
30 paź 20:48
Xardas: Funkcja ma granicę w punkcie, gdy granica z lewej i prawej strony są równe i wynoszą tyle ile
wartość w tym punkcie, a w tym przypadku nie znamy wartości funkcji, ponieważ punkt, w którym
rozpatrujemy granicę nie należy do funkcji czyli funkcja nie osiąga tam żadnej wartości tj.
granica tej funkcji nie istnieje.
30 paź 20:51
m&m: granica lewo i prawo stronna są różne => ... chyba dobrze masz
30 paź 21:21