Wyznaczanie wartości parametru m - pytanie
pheri: Mam pytanie co do treści zadań dotyczących wyznaczania wartości parametru m, poniewaz nie
jestem pewien jak dokladnie do tego powinienem podchodzic
Moze podam na przykladzie: ''Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
(m+2)x2+(m−1)x+1=0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste''
Zastanawia mnie jedno − czy w przypadku, gdy w poleceniu mamy podane 'dwa
pierwiastki...blablabla', to rozpatrujemy w ogole przypadek, gdy rownanie to przyjmuje postac
funkcji liniowej, czyli gdy wspolczynnik przy x2 się zeruje?
30 paź 20:21
the foxi:
też musimy rozpatrzeć
ile rozwiązań ma równanie liniowe? jedno, więc m=−2 odpada na starcie
30 paź 20:22
Mila:
Zakładamy :
m+2≠0
30 paź 20:22
pheri: Czyli jest to na takiej zasadzie, ze rozpatrujemy ale tak naprawde wiemy, ze ta wartosc nigdy
nie bedzie zaliczana do rozwiazania?
30 paź 20:24
PW: Żeby udzielić poprawnej odpowiedzi musisz wyeliminować te wartości "m", dla których równanie
nie ma dwóch rozwiązań.
Nie ma więc możliwości, żeby milcząco pominąć parametr m=−2, wręcz przeciwnie − od tego
zaczynamy rozwiązanie.
30 paź 20:30
pheri: Czyli moglibysmy po prostu zapisac, że:
"Dla m=−2 równanie to przyjmuje postac funkcji liniowej i nie ma dwóch rozwiązań, zatem:
m∊ℛ\{−2}"?
Nastepnie przypadek, gdy m≠−2 i spelnanie warunkow zadania, wyznaczanie czesci wspolnej
otrzymanych przedziałow i tak dalej..
Dobrze rozumiem?
30 paź 20:36
pheri: Przyjmuje postać równania liniowego*
30 paź 20:39
PW: Oczywiście. Napisałbym jednak: "Dla m=−2 równanie jest równaniem liniowym" itd.
30 paź 20:42
PW: No i moje zrzędzenie okazało sie niepotrzebne
30 paź 20:43
pheri: Nigdy nie jest niepotrzebne, kazda pomoc sie liczy i jest przeze mnie doceniana
Dziekuje bardzo za pomoc i miłego wieczoru/nocy!
30 paź 20:47