Równania
Pol: Rozwiąż nierówności
a)log0,2(x+2)+1≤−log0,2(2x−5)
b)√12−6sinx≥2sinx+2
30 paź 19:22
Bleee:
Założenia chociaż zrobiłaś?
30 paź 19:29
Eta:
A skąd wiesz,że to dziewczyna ?
30 paź 19:34
Pol: Do pierwszego tak
30 paź 20:10
Mila:
1)
log
0,2(x+2)+1≤−log
0,2(2x−5)
log
0,2(x+2)+log
0,2(2x−5)≤−1
| | 2 | |
log0.2[(x+2)*(2x−5)]≤log0.2( |
| )−1⇔ |
| | 10 | |
2x
2−x−10≥5
Δ=121
| | 1−11 | | 1+11 | | 5 | |
[x= |
| lub x= |
| ] i x> |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
[x≤− |
| lub x≥3] i x> |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x≥3
========
30 paź 21:56
Mila:

2)
√12−6sinx≥2sinx+2
12−6sinx≥0
12≥6sinx
sinx≤2 spełnione dla każdego x∊R
Obustronnie podnosimy do kwadratu , 2sinx+2≥0
12−6sinx≥4sin
2x+8sinx+4
4sin
2x+14sinx−8≤0 /:2
2sin
2x+7sinx−4≤0
sinx=t, |t|≤1
2t
2+7t−4≤0
Δ=81
| | −7−9 | | −7+9 | | 1 | |
t= |
| =−4 lub t= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Odczytaj rozwiązanie.
30 paź 22:16
Jerzy:
Dwie niezawodne dziewczyny od wielu lat

Pozdrawiam serdecznie: )
30 paź 22:22
Eta:
30 paź 22:23
Mila:
Też pozdrawiam

Znowu jesteś czarny?
30 paź 22:23
Eta:
Pewnie opalał się w Afryce
30 paź 22:26
Jerzy:
Nie, ale dwa tygodnie temu byłem w Chicago i poznałem przesympatycznego Nepalczyka, a dzisiaj
mamy problem z piratami ( być może z Nepalu).
30 paź 22:40
Mila:
Zgubne skutki podejrzanych znajomości
30 paź 23:04