El neutralny
Kaki: Czy mogą być dwa elementy neutralne?
Pytam ,bo w zadaniu tak mi wyszło
W R2 definiujemy (x, y) *(u, v) = (xu−yv, xv +yu)
* oznacza kółko z krzyzykien w środku (mnozenie)
Wyszło mi (1,0) i (−1,0)
Ktos może mnie sprawdzić i jeśli się mylę to napisać tak jak powinno być?
30 paź 18:25
Kaki: Jak obliczyć w tym wypadku El odwrotny?
30 paź 18:26
jc: (−1,0)*(u,v)=(−u,−v), więc to raczej nie jest element neutralny.
(x,y)*(u,v)=(1,0)
xu−yv=1
xv+yu=0
...
30 paź 18:30
Kaki: I wtedy El odwrotny tj : x=(1−yv)/u oraz y= (xv) /u?
30 paź 18:41
Kaki: W sensie takie są jego współrzędne ?
30 paź 18:41
math: #1 a sprawdziłeś najpierw czy to w ogóle jest działanie na podanym zbiorze?
[zacznijmy tok rozumowania od sprawdzenia podstaw]
30 paź 19:16
math: i doprecyzuj pytanie... czy pytasz inle jset elementów neutralnych, czy co KONKRETNIE chcesz
zbadać i z czym masz problem−−−>
przedstaw swój tok rozumowania i powiedz gdzie masz wątpliwośći
30 paź 19:22
jc: (x, y) *(u, v) = (xu−yv, xv +yu)
Przecież to mnożenie liczb zespolonych.
(x+iy)(u+iv)=(xu−yv) + (xv+yu)
Każdy element (x,y)≠(0,0) można odwrócić.
| | x | | −y | |
(x,y)−1 = ( |
| , |
| ) |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
30 paź 19:24