Funkcja kwadratowa
Krzysiek60: znajdz wzor funkcji kwadratowej ,ktorej wykres jest styczny do osi OX i do ktorego naleza
punkty A=(1,1) i B=(2,9)
Niech funkcja ma postac
y=ax
2+bx+c
{a+b+c=1
{4a+2b+c=9
{b
2−4ac=0
z 1 c= 1−a−b
drugie odejmuje od 1
3a+b=8
b=8−3a
4a+2(8−3a)+1−a−8+3a=9
4a+16−6a+1−a−8+3a=9
0=0

Zeby bylo jedno miejsce zerowe to muszse miec pelny kwadrat
A jak podsatwie b i c do rownania nr 3 ?
(8−3a)
2−4*a(1−a−8+3a)=0
64−48a+9a
2−4a+4a
2+32a−12a
2=0
a
2−20a+64=0
a=4 lub a=16
b=8−3a= 8−12= −4
c= 1−a−b
c= 1
y=4x
2−4x+1= (2x−1)
2 jest dobrze

a=16
b=8−3*16= −40
c= 1−16+40= 25
y= 16x
2−40x+25= (4x−5)
2 tez jest OK.
Wedlug mnie powinno byc dobrze
30 paź 18:16
Bleee:
Trochę sporo liczenia.
Zamiast tego :
Skoro funkcja stycznia do osi OX to:
y = a(x − b)2
Podstawiasz współrzędne punktów i Wyznaczasz dwie niewiadome.
Koooniec
30 paź 18:41
math: tak na marginesie do momentu podstawienia do 2 linijki układu równań jest ok ale!
nie podstawiasz tego co Ci wyszło do pierwszych dwóch równań!
[patrz −> założenia przy rozwiązywaniu równań!]
tylko wykorzystujesz do trzeciego zawężając ilość zmiennych − tak jak zrobiłeś po smutnej
minie;
niżej rozumowanie wygląda na poprawne −> nie zagłębiałem się w same rachunki ale podejście już
jest ok
pzdr
30 paź 18:43
math: sposób w jaki dochodzimy do rozwiązania jest o tyle ważny, że
jak się namęczymy rzemieślniczo −> to doceniamy podejście "sprytne" − wystarczy przy nim chwilę
pomyśleć
tj. #1 sprawdzić z jakich stron możemy zadanie ugryźć aby odpowiednio zadanie rozwiązać
m.in. wylistować "wozry" funkcji kwadratowej − wszystkie postacie i wybrać najdogodniejszą do
danego zadania

tak jak zasugerował blee −>
pzdr
30 paź 18:46
Krzysiek60: Dziekuje
30 paź 18:47
Mila:
Wykres funkcji kwadratowej jest styczny do OX⇔
W=(x
0,0)
postać f. kwadratowej:
y=a(x−x
0)
2
A=(1,1) i B=(2,9)
1=a*(1−x
0)
2 i 9=a*(2−x
0)
2
| 1 | | (1−x0))2 | | 1 | | 5 | |
| = |
| ⇔ x0= |
| lub x0= |
| |
| 9 | | (2−x0)2 | | 2 | | 4 | |
1)
| | 1 | | 1 | |
1=a*(1− |
| )2, 1=a* |
| ⇔a=4 |
| | 2 | | 4 | |
==============
2)
| | 5 | | 5 | | 1 | |
dla a= |
| mamy:1=a*(1− |
| )2, 1=a* |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
a=16
=============
30 paź 20:15
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
dziekuje .
30 paź 20:18
Mila:
Dobry wieczór
30 paź 20:19