Definicja liczb Bella
Bell: Hej, czy liczby Bella to liczba podziałów n nierozróżnialnych obiektów na k
rozróżnialnych kategorii?
n
Bn= ∑ S(n, k)
k=1
30 paź 17:35
Pytający:
Nie.
30 paź 17:58
jc: Co to jest kategoria?
30 paź 18:23
PW: Definicje znajdujemy w książkach i uczymy się ich na pamięć.
Nie pytamy po różnych forach "co to właściwie jest".
Urządzasz plebiscyt?
30 paź 20:24
Adamm:
Definicji uczymy się na pamięć.
Ale zawsze można zapytać, jaka jest czegoś interpretacja, a w kombinatoryce to już szczególnie
30 paź 20:26
PW: Zapomniałem napisać, że nie uczymy się definicji, których sensu nie rozumiemy.
Dobrze, że dr Adamm czuwa i zawsze mnie poprawi.
30 paź 20:33
Bell: Kurczę, czuję się prowokatorem.
Po prostu zapisana w zeszycie definicja nie odpowiadała mojemu rozumieniu liczb Bella jako
liczby podziałów określonej liczby elementów.
30 paź 21:08
Pytający:
Co do kategorii, dorzucę tylko kolejne pytanie: co to jest obiekt?
Bell, a jaką definicję masz zapisaną?
I wzór B
n=∑
k=1n S(n,k) jest niepoprawny dla n=0, powinno być B
n=∑
k=0n S(n,k).
30 paź 21:20
Adamm:
Dzięki za komplementy PW.
Niestety, doktorem jeszcze nie jestem. Raczej się nie umywam (przynajmniej na razie)
Poziom...studencki
30 paź 21:24