Kilka zadań z algebry ogólnej. :)
xxx: Siemka, mógłby ktoś pomóc z kilkoma zadaniami?
1.Niech A i B będą podgrupami grupy G. Uzasadnij, że A u B ≤ G ⇔ (A ⊆ B lub B ⊆ A )
2.Niech A i B będą skończonymi podgrupami grupy G o względnie pierwszych rzędach. Pokazać, że
wówczas A ∩ B = {e}
3.Niech p będzie liczbą pierwszą i niech A i B będą różnymi podgrupami rzędu p grupy G.
Pokazać, że
wtedy A ∩ B = {e}
30 paź 17:22
Adamm:
A∩B jest podgrupą A, B więc ma rząd będący dzielnikiem jednej z nich.
Skąd to grupa 1 elementowa
30 paź 17:31
Adamm:
3.
Rząd tej grupy musi być 1 lub p, p nie może być, bo wtedy A∩B=A=B
30 paź 17:33
Adamm:
x∊A, y∊B, to xy∊A lub xy∊B
Jeśli xy∊A, to y∊A
Czyli dowolne 2 elementy należą do jednego z nich. Skąd teza
30 paź 17:40
xxx: Mógłbyś rozpisać to bardziej czytelnie i zrozumiale? bo nie rozumiem

Będę wdzięczny
30 paź 18:18
Adamm: Czego nie rozumiesz?
30 paź 18:44
xxx: odpowiedź do zadania 1 i 2.
30 paź 18:47
math: od którego zadania chcesz zacząć wybierz: 1, 2 alb 3:
krok po kroku bez podawania gotowców naprowadzę Cię na rozwiązanie
30 paź 18:49
xxx: Zadanie 2
30 paź 18:54
math: #2 |A|=p i |B|=q gdzie p,q− rzędy grup dla odpowednio A i B;
co to znaczy że te rzędy grup są względnie pierwsze?
[ + wskazówka −> Tw Lagrange'a]
30 paź 18:54
30 paź 18:56
xxx: Tak jezeli grupa ma np rzad 6 to podgrupy moga miec rzad 1 2 3 6 wiec jezeli wezmiemy podgrupe
rzedu 2 i 3 wiec tylko element e tutaj pasuje ?
30 paź 19:01
math: patrzenie na konkretne przypadki może czasem pomóc ale może też wprowadzić w błąd zamiast dać
jakąś intuicję;
bardziej ogólnie co to znaczy że p i q są względnie pierwsze −? −> defincja −> jakie mają
rozkłady?
jak można to zastosować do tego zadania?
jak wniosek o rzędach elementów tych podgrup i co może jedynie być przekrojem?

think
napisz swoje przemyślenia, sprecyzuj odpowiedź lun pokaż tok rozumowania
30 paź 19:05
math: w formalnym dowodzie może zastosuj dowód nie wprost?
30 paź 19:08
Adamm:
d|p, d|q ⇒ d=1
Z definicji
30 paź 19:11
math: masz już pomysł na dowód? czy trzeba jeszcze trochę popchnąć Cię do działania?
30 paź 19:18
Adamm:
W pierwszym, załóż że istnieje element z A, który nie należy do B
To wtedy dowolny inny należy do części wspólnej
Czyli do A należą wszystkie, stąd A∪B⊂A
30 paź 19:21
math: po mału... jak zrobimy #2 to i za #1 się zabierzemy − tam dwa dowody można zrobić
⇒ i w ←
30 paź 19:24
xxx: Nie wiem jak to rozpisac...
30 paź 19:49
xxx: Jak to udowodnić....
30 paź 19:49
xxx: rzedy podgrup sa wzglednie pierwsze i jak wiadomo przekrojem ich moze byc tylko podgrupa
skladajaca sie z elementu neutralnego. nic wiecej. ale wlasnie nie wiem jak to udowodnic
formalnie rozumiem co napisaliscie, i dziekuje slicznie ....
30 paź 19:57
Adamm:
A∩B < A ∧ A∩B < B ⇒ rz(A∩B)|rz(A) ∧ rz(A∩B)|rz(B)
ale największy wspólny dzielnik rz(A) i rz(B), to 1
skąd
rz(A∩B) = 1
rozumiesz?
30 paź 20:12
math: robiles juz dowody matematyczne?
2.Niech A i B będą skończonymi podgrupami grupy Go względnie pierwszych rzędach.
Pokazać, że wówczas A ∩ B = {e}
dowód nie wprost.[ zakładamy że... "założenia" i ⇒ zaprzeczenie. −> idea ?
dowodząc do sprzeczności pokażemy że dana sytuacja zajść nie może −>
lub dojdziemy do wniosków przydatnych w dowodzie;
patrz kiedy implikacja jest fałszywa −> jeden przypadek (prawda⇒fałsz)
Przyuśćmy nie wprost,
//
Niech A i B będą skończonymi podgrupami grupy Go względnie pierwszych rzędach.
//
wówczas
A ∩ B ≠ {e}.
I teraz cz. główna dowodu,
skoro częścią wspólną nie jest jedynie {e}
to istnieje taki element który jest w obydwu grupach i jest różny od e;
tutaj wkracza tw lagrange'a, że każdy element grupy dzieli rząd grupy, teraz skoro tak,
to rząd tego elementu dzieli zarówno |A| jak i |B|, zatem może być
#1 rząd elementu jest równy 1, tutaj z tw lagrangea jedyna możliwość to element e, ale ten
element
mał być różny od e −− przypadek odpada−
#2 rząd elementu jest ≠1 −> jest liczbą złożoną => sprzeczność z założeniami z względną
pierwszością |A| jak i |B|
stąd taka sytuacja zajść nie może, więc A∩B={e}
mniej więcej tak to pownno byglądać.. może jeszcze ktoś rzucić okiem ale chyba jest ok
30 paź 20:17
xxx: rozumiem dzieki . zadanie 3 idzie tak samo tylko tam mozna wziac p i 1 ale przy p dojdziemy do
sprzecznosci?
30 paź 20:18
math: podobnie tzn. znów tw. lagrange'a

patrz na te iloczyny, skoro p jest liczbą pierwszą i grupa
ma
rząd p to jakie ma rozkłady...

pzdr
30 paź 20:30
Adamm:
z punktu A do punktu B, czy na księżyc i z powrotem
30 paź 20:31
math: ?ADamm coś nie tak? wprowadzam w błąd? jeśli tak to wskaż gdzie
30 paź 20:35
Adamm: ¿ ? ¿ ?
30 paź 20:48