Pociagi
Krzysiek60: Jeszcze mam takie
Pociag osobowy jedzie z predkoscia 40km/h
Podrozny jadacy tym pociagiem widzi przez okno w ciagu 3 sekund pociag pospieszny o dlugosci
75m jadacy w przeciwna strone .
Z jaka predkoscia jechal pociag pospieszny ?
30 paź 15:48
Blee:
v1 = 40 km/h = − prędkość pociągu którym jedzie
v2 − prędkość drugiego pociągu
t = 3s
s = 75m
(v1+v2)*t = s
ujednolicić jednostki i wyznaczasz v2
30 paź 15:52
janek191:
| | km | | 40 000 m | | 1 | | m | |
40 |
| = |
| = 11 |
| |
| |
| | h | | 3600 s | | 9 | | s | |
| | 1 | | m | | 75 m | | m | |
11 |
| |
| + vp = |
| =25 |
| |
| | 9 | | s | | 3 s | | s | |
30 paź 15:53
Krzysiek60: Witaj
janek1919
30 paź 16:04
janek191:
Cześć Krzysiek
30 paź 16:10