Ilość różnych relacji
UczącySię: Ile różnych relacji można określić w iloczynie kartezjańskim X x X wiedząc, że zbiór X jest:
A) dwuelementowy
B) trzyelementowy.
Wzór znam, ale jakby ktoś mi pokazał np na przykładzie i po kolei jak się te relacje ustala ...
Albo jakąś podpowiedź jak to zrobić samemu
30 paź 15:08
Pytający:
Ile jest różnych podzbiorów (a tym samym relacji) zbioru X⨯X=X2? Ano jest ich
2|X|*|X|=2|X|2.
Dlaczego? Ile jest różnych par (x1,x2)∊X2? Ano jest ich |X|*|X|=|X|2. Każda taka para do
danego podzbioru X2 należy lub nie należy (2 możliwości), stąd właśnie jest 2|X|2 różnych
podzbiorów, a tym samym relacji.
Przykładowo dla X={0,1} jest 222=16 różnych relacji 2−argumentowych (podzbiorów X2):
R0 = {} // relacja pusta
R1 = {(0, 0)}
R2 = {(0, 1)}
R3 = {(1, 0)}
R4 = {(1, 1)}
R5 = {(0, 0), (0, 1)}
R6 = {(0, 0), (1, 0)}
R7 = {(0, 0), (1, 1)}
R8 = {(0, 1), (1, 0)}
R9 = {(0, 1), (1, 1)}
R10 = {(1, 0), (1, 1)}
R11 = {(0, 0), (0, 1), (1, 0)}
R12 = {(0, 0), (0, 1), (1, 1)}
R13 = {(0, 0), (1, 0), (1, 1)}
R14 = {(0, 1), (1, 0), (1, 1)}
R15 = {(0, 0), (0, 1), (1, 0), (1, 1)} = X2 // relacja pełna
30 paź 16:26