Liczenie pochodnej
Crucjata: Jak obliczyć pochodną sin3xcosx
30 paź 13:57
Blee:
najlepiej poprawnie
skorzystaj ze wzoru:
(f*g)' = f' * g + f * g'
oraz:
( f(g(x)) )' = f'(g(x)) * g'(x)
30 paź 13:58
ICSP: 3cos3xcosx − sin3xsinx
30 paź 13:59
Crucjata: (sin3x)' = 3cos3x
(cosx)' = − sinx
Tylko jak to ma wyglądać jak teraz to tam wrzucę do drugiego wzorku
(3cos3x * (−sinx))' = (3cos3x)' * (−sinx) + 3cos3x * (−sinx)' = ?
Tak to ma lecieć? Ponownie muszę z tego 3cos3x liczyć ze złożenia?
30 paź 14:01
Blee:
nie

( sin(3x) * cosx)' = (3cos(3x)) * cosx + sin(3x) * (−sinx) = ...
patrz na wzór
30 paź 14:03
Crucjata: Oki, wyszło <3 Dziękuję ślicznie
30 paź 14:09