matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty
Iza:
Wyznacz asymptoty: f(x) =
√
1 + x
2
+x
30 paź 12:40
jc:
1
f(x)=2x +
, więc dla x→
∞
mamy asymptotę y=2x.
√
1+x
2
+x
1
f(x)=
, więc dla x→−
∞
mamy asymptotę y=0.
√
1+x
2
−x
30 paź 12:46
Iza:
A skąd się wzięły te wzory?
30 paź 12:47
jc:
a
2
−b
2
=(a−b)(a+b)
1
√
1+x
2
+x=2x + (
√
1+x
2
−x) = 2x +
√
1+x
2
+ x
1
√
1+x
2
+x =
√
1+x
2
− x
30 paź 12:52
Iza:
Okej, dzięki
30 paź 12:57