Liczby zespolone, wierzchołki sześciokąta
Agatkaa: Zadanie z liczb zespolonych: Jednym z wierzchołków sześciokąta foremnego jest ω0=
√3 + i.
Wyznacz pozostałe wierzchołki wielokąta,
wiedząc że środek leży w punkcie 2
√2 + i. Ktoś jakiś pomysł? Dla środka w środku układu
współrzędnych dałam rady ale tu problem

pozdrawiam
30 paź 08:36
janek191:

Trzeba obracać punkt A = (
√3, 1) kolejno o kąty 60
o, 120
o, 180
o, 240
o,300
o
wokół punktu O = ( 2
√2, 1)
30 paź 08:59
PW: Można przesunąć środek 2√2+i czyli punkt (2√2,1) o wektor [a, b], tak żeby znalazł się w
(0, 0). Odpowiednio przesunie się wierzchołek (√3, 1).
Z takim czymś dajesz rasę. Po znalezieniu wszystkich wierzchołków przesunąć je z powrotem o
wektor [−a, −b].
30 paź 10:16
jc: Wierzchołki:
(2
√2+i)+(
√3−2
√2)w,
| | 1+i√3 | | 1−i√3 | | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
gdzie w=1,−1, |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 paź 10:22
Agatkaa: Jc mógłbyś napisać coś więcej?
30 paź 13:02