pokaz ze ciag jest zbiezny i oblicz jego granice
asdf: a
1 = 2
| | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| * (an + |
| ) |
| | 2 | | an + 1 | |
Jak to rozwiązać?
29 paź 23:22
Blee:
g
2 + g − 1 = 0
g = (
√5 − 1)/2
29 paź 23:44
milo: jeszcze tylko zbadanie monotoniczności tego że jest ograniczony
29 paź 23:48
Blee:
ograniczoność bardzo łatwo ... ale sam ciąg raczej monotoniczny nie jest
30 paź 00:13
Adamm:
f'(x)≥0 dla x≥0
zauważmy że 1/2<a
3<1
f([1/2, 1])⊂[1/2, 1]
| | 1 | | xy+x+y | | 2 | |
|f(x)−f(y)| = |
| |x−y|( |
| ) ≤ |
| |x−y| |
| | 2 | | (x+1)(y+1) | | 3 | |
z tw. Banacha o punkcie stałym, a
n jest zbieżny
granicą jest rozwiązanie
f(x)=x dla x∊[1/2, 1]
30 paź 07:02
jc: Ostatnia nierówność oznacza, że
| | 2 | |
|an+1 − g| ≤ |
| |an − g| |
| | 3 | |
a więc ciąg jest niezwykle szybko zbieżny.
30 paź 07:07