niewymierność
zółtodziób : usuń niewymierność z mianownika
jak sie za to zabrac?
29 paź 22:58
Eta:
mianownik = (√5−√2)(√7+√3)
29 paź 23:02
Krzysiek60: moze sprobuj tak
√15−√6=√3(√5−√2) =a
√35−√14=√7(√5−√2) =b
do mianownika wzor
a2−b2= (a+b)(a−b)
29 paź 23:06
zółtodziób : ten wzor skroconego mnozenia na pewno mozna zastosowac jesli w mianowniku między −√6 i √35 jest
znak '+'?
29 paź 23:09
Eta:
| | 1 | | (√5+√2)*(√7−√3) | |
...= |
| * |
| =......... |
| | (√5−√2)(√7+√3) | | (√5+√2)(√7−√3) | |
29 paź 23:11
zółtodziób : | | √15−√6+√35−√14 | |
zatem wynikiem koncowym będzie |
| ? |
| | 30 | |
29 paź 23:15
tera:
w mianowniku to bedzie 12
29 paź 23:16
zółtodziób : teraz juz widze, ze pomylilem ze sobą wzory i dlatego wyszlo mi jak wyszlo..
dzieki za pomoc i dobranoc
29 paź 23:19
Eta:
mianownik : (5−2)*(7−3)=.......
29 paź 23:19