Wyznacz wszystkie pary (x, y) par liczb całkowitych spełniających równanie
ryfacto: Wyznacz wszystkie pary (x, y) par liczb całkowitych spełniających równanie
xy = x+2y
29 paź 22:13
jc: (x−2)(y−1)=2, dalej łatwo.
Zadanie pojawia się w różnych odmianach.
29 paź 22:19
the foxi:
xy−x=2y
x(y−1)=2y
| | 2y | |
x= |
| , y≠1 − ten przypadek rozpatrzę poniżej |
| | y−1 | |
dla y=1:
x=x+2
0≠2
równanie sprzeczne
dla y≠1:
| | 2 | |
x jest liczbą całkowitą, zatem |
| również musi nią być |
| | y−1 | |
a tak jest tylko dla y−1=1, y−1=2, y−1=−1, y−1=−2
29 paź 22:20
the foxi:
oj, jak zwykle przekombinowałem...
29 paź 22:20