Pochodna funkcji złożonej
D3BIL: Pochodna funkcji złożonej
Mógłby ktoś powolutku i dużymi literami wytłumaczyć liczenie pochodnej funkcji złożonej na
przykładzie:
Oblicz − zakładając, że istnieje − pochodną funkcji:
f(x) = 3√x+sinx2
Będę niewyobrażalnie wdzięczny
29 paź 22:04
the foxi:
sinx2 czy sin2x?
29 paź 22:22
D3BIL: sinx2
29 paź 22:25
D3BIL: ale jakbyś mógł pokazać również wariant sin2x to by było super. Bo to po prostu odwrotne
złożenia funkcji f(x)=sinx i g(x)=x2, prawda?
29 paź 22:27
D3BIL: wzór na pochodną funkcji złożonej znam. Ba! Nawet wydaje mi się że rozumiem dowód ale jak
przychodzi co do czego w zadaniu gdzie jest więcej niż jedno złożenie to się gubię zawsze
29 paź 22:28
Krzysiek60: Definicja
Debil − czlowiek o IQ w przedziale (55−69) ,uposledzony umyslowo w stopniu lekkim i
osiagajacy poziom umyslowy dwunastolatka .
czy naprawde taki jestes ?
Debilami sa Ci ktorzy nami rzadza i chca wprowadzic innowacyjnosc do nauki matematyki (beda
zmieniac tabliczke mnozenia )
Ty jeszcze poczekaj
29 paź 22:31
D3BIL: jeżeli jest szansa, chciałbym jednak porozmawiać o funkcjach złożonych, a nie moim nicku
29 paź 22:35
the foxi:
f(x)=3
g(x)
f'(x)=3
g(x)*ln3*g'(x)
f'(x)=3
√x+sinx2*ln3*(
√x+sinx2)'
pochodna z
√x+sinx2 po zmiennej x jest również pochodną złożoną − najpierw pochodna
| | 1 | |
pierwiastka, (√a)= |
| , potem domnażamy pochodną argumentu pierwiastka, czyli |
| | 2√a | |
(x+sinx
2)'
| x'+sinx2' | | 1+sinx2' | |
| = |
| |
| 2√x+sinx2 | | 2√x+sinx2 | |
pochodna z sinx
2 też jest złożona... niech a(x)=x
2, b(x)=sinx
b(a(x))=sinx
2
(b(a(x)))'=b'(a(x))*a'(x)=cosa(x)*a'(x)=cosx
2*2x=2xcosx
2
zatem pochodna
√x+sinx2
| x'+sinx2' | | 1+sinx2' | | 1+2xcosx2 | |
| = |
| = |
| |
| 2√x+sinx2 | | 2√x+sinx2 | | 2√x+sinx2 | |
| | 1+2xcosx2 | |
f'(x)=3√x+sinx2*ln3* |
| = |
| | 2√x+sinx2 | |
| | 3√x+sinx2*ln3*(1+2xcosx2) | |
= |
| |
| | 2√x+sinx2 | |
wolfram potwierdza
uff, skomplikowane, lecz sam się też sporo nauczyłem − docendo discimus
29 paź 22:44
the foxi:
o, właśnie, zwróciłem uwagę na złożenie funkcji sinx oraz x
2, jak wspomniałeś
może spróbuj teraz sam, wzorując się na moim przykładzie, policzyć pochodną w przypadku, gdybyś
miał sin
2x?
29 paź 22:45
D3BIL: dzięki wielkie, słusznie − powolutku sobie to przeanalizuje i spróbuję drugi wariant
29 paź 22:50
the foxi:
powodzenia!
29 paź 22:53