oblicz
ola1234556: Prosze o pomoc bo nie moge sobie poradzic



!
zad1
Z wodospadu o wysokości 40m w czasie 10min spada woda o objętości 750m3. Oblicz jaka maksymalna
moc można uzyskać z turbin wodnych napędzanych woda tego wodospadu pomocy
zad 2 Jaką pracę wykona gaz popychajac tłok w cylindrze silnika spalinowego podczas jednego
suwu jezeli powierzchnia tłoka wynosi 0,5 dm2, długosc suwu 10 cm a średnie cisnienie gazu
100Pa? pomocy
12 lut 20:09
Dżagalaga: Według mnie to bardziej podchodzi pod fizykę niż pod matmę =) Ja zrobiłbym to tak:
dane:
s = 40m
t = 10min = 600s
V = 750 m3 −−−> gęstość wody 1000kg/m3 −−−> m = 750 000kg
Moc (P) jest równa ilorazowi pracy i czasu, czyli P = W/t, Praca to iloczyn drogi (s) i siły (F
= m∧a = m∧g − gdyż mamy do czynienia z siłą grawitacji), z tego mamy:
P= (m∧g∧s)/t = (750 000∧10∧40)/600 = 500 000 W = 0,5 MW
12 lut 20:52
Dżagalaga: Podobna historia jak wyżej =)
Dane:
Pp − pole powierzchni tłoka = 0,5 dm2 = 0,005m2
s = 10cm = 0,1m
P = 100Pa
W=F∧s
P (ciśnienie) = FN (siła nacisku)∧Pp (pole powierzchni). Przekształcając, możemy ustalić, że
FN = P/Pp
W takim razie podstawiając do wzoru na pracę otrzymamy:
W = P/Pp∧s = 100/0,005∧0,1 = 2000J = 2kJ
12 lut 21:02