podgrupy
kasia: Z
8*={1,3,5,7}
Teraz podgrupy powyższej grupy:
H
1={1}
H
2={1,3,5,7}
H
3={1,3}
H
4={1,5}
H
5={1,7}
apropo tych trzech podgrup: 4 (grupa ma 4 elementy) : 2 = 2 (powyższe 3 podgrupy mają po 2
elementy)
tylko nie wiem co to to jest :2
dlaczego 4 dzielimy przez 2?
skąd to 2?
29 paź 22:03
jc: Liczba elementów podgrupy dzieli liczbę elementów grupy.
4:2=2
4:1=4
4:4=1
29 paź 22:21
kasia: a np inny przyklad rząd elementu?
Z
8
rz0= 1
rz1= 8
rz2= 4
rz3= 8
rz4= 4
rz5= 8
rz6= 4
rz7= 8
a to skąd się bierze?
29 paź 22:59
milo: grupę rozpatrujesz z jakimś działaniem prawda? znasz definicję grupy?
[ będziemy współpracować poprzez wskazówki ok?]
29 paź 23:09
kasia: musze wyznaczyc po prostu rzad elementu grupy Z8
29 paź 23:13
29 paź 23:13
milo: https://en.wikipedia.org/wiki/Order_(group_theory)
Also, the order, sometimes period, of an element a of a group is the smallest positive
integer m such that am = e (where e denotes the identity element of the group, and am denotes
the product of m copies of a). If no such m exists, a is said to have infinite order.
daj znać czy już jasne czy trzeba pomóc
29 paź 23:15
kasia: an=e to rząd elementu
29 paź 23:17
milo: do danej grupy aby rozpatrywać rzędy elementów musisz być świadoma jakie działanie rozpatrujemy
np
(Z8, +) grupa cykliczna z działaniem dodawania;
albo
(Z*8,*8) grupa reszy modulo 8 z działaniem mnożenia modulo8
29 paź 23:19
milo: i teraz wylicz proszę jakieś przykładowe rzędy np dla elementu 4∊Z8={0,1,2,3,4,5,6,7}
w grupie (Z8,*8)
29 paź 23:21
kasia: my rozpatrujemy te 1
29 paź 23:22
milo: to może pytanie kontrolne, już wszystko rozumiesz czy z czymś Ci trzeba pomóc jeszcze?
jeśli tak to napisz jaką grupę rozpatrujesz:
zbiór elementów − wylistuj
i podaj definicję działania w tej grupie;
29 paź 23:26
milo: + oczywiście pytanie jakie masz
29 paź 23:28