prawdopodobieństwo
kinia: Rozklekotane działo trafia w cel średnio raz na 5 strzałów. Ile pocisków należy wystrzelić, aby
prawdopodobieństwo zniszczenia celu przekroczyło 50% ? Uwaga: wystarczy jedno trafienie, aby
zniszczyć cel.
29 paź 21:57
milo: nigdy nie lubiłem kombinatoryki ale tak na chłopski rozum:
zniszczenie za 1. strzałem − 1/5 = 2/10 = 20/100=200/1000
+
zniszczenie za 2. strzałem − 1/5*4/5 = 4/25=16/100 ///suma = 36/100=360/1000
+
zniszczenie za 3. strzałem − 1/5*4/5*4/5 = 16/125 = 128/1000 // suma = 488/1000
+
zniszczenie za 4. strzałem − 1/5*4/5*4/5*4/5 = 64/625 // suma = 0.5904 tadam
co o tym myślisz?
29 paź 23:04
milo: chyba że trzeba liczyć prawdopodobieństwo warunkowe...?
29 paź 23:07
kinia: myślę ze będzie oki, dzięki
29 paź 23:26
Blee:
P(A') = (4/5)
n
1 − P(A') > 0.5
P(A') < 0.5
Odp. MINIMUM 4 pociski
29 paź 23:31
milo: no można i dopełnieniem oczywiście, czyli odwrócić pytanie, kiedy prawdopodobieństwo że nie
trafimy będzie <= 50%
29 paź 23:35