Dowodzenie przez indukcję. Równanie rekurencyjne
Ania: Hej. Mam problem z tym zadaniem. Nie wiem jak się za nie w ogóle zabrać

:
Dany jest ciąg określony następującym równaniem rekurencyjnym:
a
0 = 2
a
1 = 5
a
n = 5a
n−1 − 6a
n−2 : n >= 2
Udowodnij przez indukcję, że a
n = 2
n + 3
n dla wszystkich n ∊ N.
Będę wdzięczna za każdą pomoc
29 paź 20:12
milo: sprawdz dla n = 2;
, założenie że jest prawdziwe dla n, pokażemy że jest prawdziwe dla n+1; − teza;
i do dzieła
30 paź 00:11
milo: masz dwa wzory na an
30 paź 00:12
milo: przepraszam źle przeczytałem.... masz udowodnić 2. wzór dla wszystkich n∊ N;
dkoro dla wszystkich − nie wiem czy uwzględniasz n=0 ale chyba tak;
to:
dla n=0:
an=a0 = 2 ==== 20+30 = 2 ok L ===P
teraz założenie że wzór jest prawdziwy dla n; pokażemy że jest prawdziwy dla n+1 − teza
30 paź 00:14
milo: czyli:
założenie:
an=2n+3n;
pokażemy że
an+1 = 2n+1+3n+1 czyli że
an+1=5an − 6an−1 = 2n+1+3n+1.
Dowód:
an+1 = 2n+1+3n+1 = 2n*2 + 3n*3 = (2n*5 − 2n*3)
30 paź 00:24
milo: −−−sorry za szybko enter...
Dowód:
*[2 = 5−3] // [3 =5 − 2 ]
an+1 = 2n+1+3n+1 = 2n*2 + 3n*3 = (2n*5 − 2n*3) + (3n*5 − 3n*2)=
= 2n*5 + 3n*5 − 2n*3 − 3n*2 = 5(2n + 3n) − 2n−1*2*3 − 3n−1*3*2 =
= 5(2n + 3n) − 6(2n−1 + 3n−1) = 5{an} − 6{an−1} co było do udowodnienia;
wzór jest prawdziwy dla n=0 i
pokazaliśmy że dla dowolnego n∊N zachodzi prawdziwość wzoru dla n+1,
stąd na mocy indukcji matematycznej wzór jest prawdziwy dla każdego n∊N
cbdo itd.
30 paź 00:35
Ania: Dziękuję bardzo

teraz rozumiem
30 paź 17:35