Dowód podzielności
pawelmatematyk: Udowodnij, że: 24n+5 jest podzielne przez 21
Jak się za to zabrać, indukcyjnie ? Da się jakoś rozpisać: 24n+1= 24n * X ?
29 paź 20:02
Adamm:
bez indukcji
dla n≥1
φ(21) = 12
4n ≡ 0 (mod 4)
4n ≡ 1 (mod 3)
⇒
4n ≡ 4 (mod 12)
z tw. Eulera
24n+5 ≡ 24+5 = 21 ≡ 0 (mod 21)
29 paź 20:05
pawelmatematyk: 4n≡0 (mod 4) −> okej zgadzam się
4n≡1 (mod 3) −> rozumiem ze to sprawdzamy na zasadzie 41≡1(mod 3), 42≡1(mod 3) − >
reszty się powtarzają dlatego cały czas będzie reszta 1
4n≡4 (mod 12) − > analogicznie jak w przypadku modulo 3?
Rozumiem, że φ(21) = 12 i aφ(n)≡1(mod n), ale dlaczego akurat wybieramy to: 4n ≡ 4(mod
12) ?
29 paź 20:23
Adamm:
Nie, nie, nie
4n ≡ 1 (mod 3), bo 4 ≡ 1 (mod 3)
kongruencje możemy potęgować stronami
Skoro 4n ≡ 0 (mod 4), to
4n musi przystawać 0, 4 lub 8 (mod 12)
ale ta reszta musi również przystawać 1 (mod 3)
czyli musi to być 4 (innych nie sprawdzamy, patrz chińskie twierdzenie o liczbach)
stąd 4n ≡ 4 (mod 12)
twierdzenie Eulera możemy zastosować wielokrotnie
24n ≡ 24n mod φ(21) = 24 (mod 21)
29 paź 20:27
pawelmatematyk: Prawie wszystko już rozumiem

Ostatnie pytanie brzmi, czemu 4
n musi przystawać do 0, 4, 8 (mod 12) ?
29 paź 20:35
Adamm:
jakiej postaci są liczby ≡ 0 (mod 4) ?
12k, 12k+4, albo 12k+8 dla jakiejś liczby całkowitej k
29 paź 20:37
jc: Krok indukcji po szkolnemu.
Założenie: 24n+5=21k.
24n+1+5=(24n)4+5=(21k−5)4+5=21t + 54+5 = 21(t+30)
29 paź 20:39
pawelmatematyk: Adamm, wszystko rozumiem już z Twojego rozwiązania, ale analizując odpowiedź jc zastanawiam się
t=?
29 paź 20:48
Adamm:
zbyt dużo pisania by jc się chciało to napisać
a i tak nic z tego nie wynika
29 paź 20:52
pawelmatematyk: Tak czy siak dzięki za pomoc
29 paź 20:55
jc: Pomyśl o wzorze na potęgę sumy.
29 paź 20:56
jc: Adamm, jak to nie wynika? Z twierdzenia nr n wynika twierdzenie nr n+1.
A zobaczmy, jak wygląda twierdzenie nr 1.
241+5=21.
A więc wszystko jest, jak trzeba.
29 paź 21:03
Adamm:
Nauka nie wynika
29 paź 21:08
jc: Właściwie sytuacja jest następująca.
21| a ⇒ 21 | (a−5)4+5
W zadaniu masz ciąg a1=21, an+1=(an−5)4+5.
29 paź 21:09
Niewiem: Skad sie wzielo to t u jc?
21 lis 16:13