Dziedzina funkcji
Marta: | | √12−x2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | x √|x−2|−1 | |
29 paź 19:51
the foxi:
| ⎧ | 12−x2≥0 | |
| ⎨ | x√|x−2|−1≠0 |
|
| ⎩ | |x−2|−1≥0 | |
29 paź 19:56
Jerzy:
Trzeci warunek błędny.
29 paź 20:00
Marta: To jak ma ten trzeci wyglądać?
29 paź 20:03
Marta: Aha, tylko > ?
29 paź 20:03
Jerzy: Nierówność musi być ostra.
29 paź 20:04
the foxi:
chodzi o to, że nierówność powinna być ostra? jeśli chodzi o pierwiastek, to dokładnie powinna
być nieostra, ale sytuacja, gdy |x−2|−1=0 odpada z dziedziny z powodu drugiego warunku, więc
jako tako błąd nie jest duży
29 paź 20:04
Marta: Dziękuję
29 paź 20:17
tera:
wg mnie to nie jest blad. dla przykladu. Podaj dziedzine funkcji :
i oto warunki :
1) mianownik ≠ 0 czyli
√x−1 ≠ 0
i
2) liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia ≥ 0, czyli x− 1 ≥ 0
w odpowiedzi 'laczymy' wiec 1 odpadnie
a moze byc np taka funkcja
i robiac tak jak pokazalem bedzie ok. a gdy zrobimy, ze x > 0 to bedzie blad
29 paź 23:35
Olek: | | √5x−2x2 | |
wyznacz dziedzinę f(x)= |
| |
| | 2−log2x−1(5x−4) | |
30 paź 12:40