Funkcje monotonicznosc roznowartosciowosc
Tomal: f(x) =
x1+x
b) wykaz ze funckja jest rosnaca w kazdym z przedzialow (−niesk, −1), (−1, niesk) ale nie jest
monotoniczna w zbiorze R −{−1}
c) Wykaz ze dla dowolnej liczby a (a rozne od 0) nalezacej do dziedziny funkcji f wartosc
wyrazenia f(a) + f(
1a) jest stała.
d) wykaz ze funkcja jest różnowartościowa.
Proszę o pomoc
Krzysiek60: Czesc

Albo z definicji niech jedzie
x
1=x
2⇒x
1−x
2=0
f(x
1)=f(x
2)
f(x
1)−f(x
2)=0
| x1(1+x2)−x2(1+x1) | |
| =0 |
| (1+x1)(1+x2) | |
U{x
1−x
2}{(1+x
1)(1+x
2)=0
Z zalozenia x
1−x
2=0 wiec cale wyrazenie =0 wiec funkcja jest roznowartosciowa w calej
swojej dziedzinie