analiza mat
alamakota: Obliczyć granice.
lim x−> −2 (√x+3−1) / (x2 +3x +2)
29 paź 19:34
alamakota: Górę robie wzorem √x−√y= x−y / √x+√y, a na dole delta i wychodzi (x+1)(x+2)
29 paź 19:39
jc: Nie lubię liczb ujemnych, więc zmienię znak przy x i przy funkcji.
Teraz x→2
| 1−√3−x | | 1−(3−x) | | 1 | | 1 | |
| = |
| |
| = |
| →1/2 |
| x2−3x+2 | | 1+√3−x | | (x−1)(x−2) | | (x−1)(1+√3−x) | |
29 paź 20:00
jc: Oczywiście Twoja granica = −1/2.
29 paź 20:00
alamakota: a pod ułamkiem nie powinno wyjść x+1 i x+2 ?
29 paź 20:04
jc: Przecież napisałem, że zamieniam x na −x. Nie lubię liczb ujemnych i nic na to nie poradzę.
29 paź 20:06
alamakota: | | −1 | |
mi wcześniej wyszło |
| czyli 1/2 |
| | −2 | |
29 paź 20:15
alamakota: ale zobaczyłem że górę źle zrobilem
dzięki z apomoc
29 paź 20:15