Przeciwdziedzina
P`: g: R
2 −> R
2
g(x1;x2) = (x1−x2; x1x2)
jak z tego wyznaczyc przeciwdziedzine?
ja robie tak:
y1=x1−x2
y2=x1
2 − x1y1
wyznaczam x2
x2= x1−y1
podstawiam pod drugie rownanie
y2= x1
2 −x1y1
ale nie wiem wlasnie co z tym zrobic
29 paź 19:06
jc: Przeciwdziedzinę masz przecież podaną, to R2.
Być może chodzi Ci o obraz.
g(x,y) = (x−y, xy)=(a,b)
x−y=a
xy=b
y=x−a
x(x−a)=b
(x−a/2)2=b+a2/4
Widzimy, że b+a2/4≥0.
Jeśli tak jest, to oczywiście znajdziemy x, a nawet dwa, a potem y.
Obrazem jest zbiór par (a,b) takich, że b≥−a2/4
29 paź 19:14
P`: skąd y=x−a?
29 paź 19:23
jc: Skoro x−y=a, to y=x−a.
29 paź 19:46