Prawdopodobieństwo i statystyka.
Patrycja: Rzucono 5 razy symetryczna monetą i otrzymano 3 orły. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze
(a) orzeł wypadł w 1 rzucie.
(b) orzel wypadl w 1 lub 2 rzucie
(a) A−zd. polegające na tym, ze orzel wypadl w 1 rzucie
|Ω|=2
5
| | | |
|A|= | // na pierwszym orzel i wybieram 2 miejsca z 4 dla orłów. |
| | |
(b) B−zd. polegające na tym, ze orzel wypadl w 1 lub 2 rzucie
| | | | | | | |
|B|= | + | + | =9 // na pierwszym orzel lub na drugim orzel lub na pierwszym i na |
| | | | |
drugim
Proszę o sprawdzenie
29 paź 18:48
Pytający:
Źle. Dla |Ω|=25 dopuszczasz jako zdarzenie elementarne np. 5 orłów, tymczasem przy liczeniu
|A| wnioskujesz, jakby jedynymi zdarzeniami elementarnymi były te, gdzie są 3 orły i 2
reszki...
W zadaniu rozchodzi się o prawdopodobieństwo warunkowe. Dodaj oznaczenie:
C − zdarzenie polegające na tym, że otrzymano 3 orły i 2 reszki
I policz P(A|C), P(B|C).
29 paź 19:04
Patrycja:
P(A|C)=3/5
P(B|C)=9/10
30 paź 11:16
Pytający:
Iloczynu zbiorów nie oznacza się gwiazdką, zamiast P(A*C) powinno być P(A∩C). Poza tym w P(B∩C)
w liczniku powinno być dodawanie, nie mnożenie (acz wynik wyszedł, jakbyś pododawała).
30 paź 15:43