Ciągi - oblicz iloraz ciągu
zadanie: Oblicz iloraz ciągu 3−wyrazowego, jeżeli jego pierwszym wyrazem jest liczba 1, a suma
wszystkich wyrazów wynosi 21
29 paź 17:41
uwaga uwaga:
1 + 4 + 16 = 21
29 paź 17:43
zadanie: no tak ale jakieś obliczenia
29 paź 18:03
Krzysiek60: Z tresci zadania q>1
21= q
2+q+1
q
2+q+20=0
dokoncz
29 paź 18:05
Krzysiek60: Jesli jestes pewny ze q> 1 to mozesz wzor
| | 1−qn | |
Sn= a1* |
| zapisac tak |
| | 1−q | |
29 paź 18:11
Krzysiek60: popraw
q2+q−20=0 ma byc
pomylilem sie .
29 paź 18:13
zadanie: A jakbym chciał zrobić to z tego 1 wzoru? Jak mam to rozpisać? I jaki jest ostateczny wynik,
chociaż bym sobie sprawdził czy dobrze to wyliczyłem
29 paź 18:30
uwaga uwaga:
ostateczny wynik to q = 4
nie umiesz rownania kwadratowego rozwiazac ?
29 paź 18:31
zadanie: umiem, nie chodziło mi o równanie kwadratowe, tylko o to jak rozpisać równanie "q3−1"
29 paź 18:34
Krzysiek60: 1−q3= (1−q)(1+q+q2 )
Parz na wzor
a3−b3=(a−b)(a1+ab+b2)
q3−1 rozpisalem ci w poscie 18 : 05 . Zobacz
29 paź 18:38
zadanie: co zrobić po wyliczeniu x1, x2?
29 paź 18:47
Krzysiek60: Masz a1=1
q=4
wylicz a2 i a3 i sprawdz czy suma tych 3 wyrazow da 21 i koniec
29 paź 18:50
zadanie: dzięki!
29 paź 18:51
Eta:
1, q, q2 −− wyrazy ciągu
1+q+q2=21 ⇒ q2+q−20=0 ⇒(q+5)(q−4)=0 ⇒ q=4 v q= −5
dla q=4 , 1+4+16=21
dla q= −5 , 1−5+25=21
29 paź 20:37
Jolanta:
29 paź 20:58