Języki
Krzysiek60: W grupie 50 osob 84% zna jezyk angielski
36% zna jezyk francuski a 26% zna oba jezyki
ustal ile osob z tej grupy zna dokladnie jeden z dwoch wymienioch jezykow
29 paź 17:28
Adamm:
50 osób
50*0,84 = 42 zna ang.
50*0,36 = 18 zna franc.
50*0,26 = 13 zna oba
A − zbiór osób znających ang.
B − zbiór osób znających franc.
|(A∩Bc)∪(Ac∩B)| = |A∩Bc|+|Ac∩B| = (|A|−|A∩B|)+(|B|−|A∩B|) = |A|+|B|−2|A∩B| = 42+18−26 =
34
29 paź 18:04
Krzysiek60: dziekuje Adamm
A mozna toz robic na grafach i jak ?
29 paź 18:08
Krzysiek60: W odpowiedzi mam 40 osob
29 paź 18:16
a7:

29+5=34
29 paź 18:23
Krzysiek60: Dobry wieczor

Z tego widac ze jest blad w odpowiedzi .zaraz poprawie .
29 paź 18:31
Adamm:
Nie wiem co to znaczy "zrobić na grafach", i dlaczego to miałoby być prostsze
29 paź 18:37
29 paź 18:41
Tn-a:
29+13+5=47
29 paź 18:43
Mila:
Sprawdź w treści czy ma być 26%, czy 20%.
29 paź 18:44
Krzysiek60: Dobry wieczor

jest dokladnie 26%.
29 paź 18:47
Krzysiek60: Bo jesli byloby 20% to wychodzi 40 osob
29 paź 18:49