pokaz ze ciag jest zbiezny o oblicz jego granice
asdf: a1 = 14
an = 14 + 12 * an2
JAk to zrobić?
29 paź 16:52
Adamm: przepisać poprawnie
29 paź 16:57
29 paź 17:00
Adamm:

f(x) = x
2/2+1/4
zauważmy że f([0, 3/4])⊂[0, 3/4]
|f(x)−f(y)|=(1/2)|(x−y)(x+y)|≤(3/4)|x−y|
f jest więc kontrakcją na przestrzeni zupełnej
z tw. Banacha
a
n → g∊[0, 3/4]
gdzie g to rozwiązanie
f(g)=g
29 paź 17:08
29 paź 17:11
asdf: Pewnie masz racje.
Jednak chciałbym, żeby przedstawić to w jakiś prostszy sposób.
Jak pokazać, że ciąg jest monotoniczny i ograniczony?
Cos takiego kojarze z ćwiczeń. Indukcją się coś tam robiło potem, jednak sam nie wiem nawet jak
zacząć.
wypisałem pierwsze 2 wyrazy i widac ze ciąg rośnie, ale jak to formalnie udowodnic to nie mam
pojęcia
29 paź 17:13
29 paź 17:14