planimetria
ja2: Punkty A(−4,2), B(2,−4), C(3,1), D(1,3) są wierzchołkami trapezu ABCD. Napisz równanie okręgu
opisanego na trapezie ABCD.
29 paź 15:46
ja2: już nieważne, zrobione
29 paź 15:49
ICSP: czyli w skrócie masz napisać równanie okręgu do którego należą 4 wierzchołki trapezu.
29 paź 15:51
ja2: Chociaż. Mam problem. Wyznaczyłam środek okręgu i punkt ich przecięcia. To się zgadza.
Ale we wzorze na okrąg jest jeszcze promień. Promień liczę jako odległość punktu A od środka?
Wychodzi mi coś źle.
29 paź 15:54
ja2: Wyszło. Nie umiem dodawać.
29 paź 15:57
Mila:

A(−4,2), B(2,−4), C(3,1), D(1,3)
1) Symetralna DC
(x−3)
2+(y−1)
2=(x−1)
2+(y−3)
2⇔
y=x
2)
Symetralna BC
(x−2)
2+(y+4)
2=(x−3)
2+(y−1)
2
y=−(1/5)x−1
3) środek okręgu:
y=x i y=−(1/5)x−1
4) r=|CS|
5)
równanie okręgu:
| | 5 | | 5 | | 325 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| |
| | 6 | | 6 | | 18 | |
29 paź 16:17