https://www.fotosik.pl/zdjecie/b702aa47a79f284a
Tomek: jak pozbyć się mianownika bo wychodzą mi inne wyniki
29 paź 14:57
29 paź 14:58
29 paź 14:58
Tomek: a dlaczego jak próbuję mnożyć licznik i mianownik przez mianownik to wychodzą głupoty?
29 paź 15:14
the foxi:
nie możesz "tak o" pomnożyć licznika z mianownikiem, gdy po lewej stronie masz jeszcze dwójkę
dwójkę też musisz pomnożyć przez mianownik
5−2(x−3)=0
5−2x+6=0
x=...
i to ma sens
29 paź 15:26
Tomek: faktycznie wyszło mi 11/2 mianowniki skróciły mi się dzieki
29 paź 15:51