Wielomiany Nie wykonując dzieleń znaleźć reszty z dzielenia wielomianów P przez
Studenciak: Nie wykonując dzieleń znaleźć reszty z dzielenia wielomianów P przez wielomian Q:
P(x)= x14 − 4x10 + x2 + √2x . Q(x) = x2 + 2;
wynik ma wyjść: √2x − 2;
Fajnie by było jakby ktoś wytłumaczył jak to zrobić, bo mi niestety wychodzi cały czas zły
wynik.
29 paź 14:22
ICSP: P(x) = Q(x) * W(x) + ax + b
P(√2i) = Q(√2i) W(√2i) + √2ia + b
P(−√2i) = Q(−√2i) W(−√2i) − √2ia + b
P(√2i) = √2ia + b
P(−√2i) = − √2ia + b
29 paź 15:23
i:
x14 − 4x10 + x2 + √2x =
=x14 + 2x12− 2x12− 4x10 + x2 + 2 − 2 + √2x=
=x12(x2 + 2)− 2x10(x2 + 2) + 1(x2 + 2) − 2 + √2x=
=(x12 − 2x10 + 1)(x2 + 2) − 2 + √2x=
P(x)=(x12 − 2x10 + 1)Q(x) + √2x− 2
29 paź 15:33
Adamm:
P(x) ≡ (−2)7−4*(−2)5+(−2)+√2x = √2x−2 (mod x2+2)
29 paź 16:47
Studenciak: Dzięki za odpowiedzi.
Profesor na zajęcia podała że to się niby robi pierwiastkami Q(x)− czyli
x1 = √2i
oraz
x2 = − √2i
podstawić to pod P(x)=ax+b.
Ktoś wie jak to tym sposobem rozwiązać?
29 paź 19:06
Pytający:
Przecież
ICSP napisał Ci właśnie w ten sposób, wystarczy dokończyć:
29 paź 19:12
Mila:
Jeśli koniecznie chcesz się pomęczyć rachunkami to tak:
P(x)= x14 − 4x10 + x2 + √2x .
P(x)=(x2+2)*W(x)+R(x)
x2+2=0
x=√2*i lub x=−√2*i
Reszta z dzielenia przez (x2+2) jest postaci: R(x)=ax+b
P(√2*i)=0*W(x)+R(√2*i)
P(√2*i)=(√2*i)14−4*(√2*i)10+(√2*i)2+√2*(√2*i)=
=27*(−1)−4*25*(−1)−2+2i
R(√2 i)=−27+27−2+2i⇔a*√2*i+b=−2+2i
P(−√2*i)=(−√2*i)14−4*(−√2*i)10+(−√2*i)2+√2*(−√2*i)
R(√2 i)=−2−2i
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a*(−√2*i)+b=−2−2i i
a*√2*i+b=−2+2i
==========
2b=−4, b=−2
a*√2i−2=−2+2i
a*√2i=2i
a*√2=2⇔2a=2√2
a=√2
R(x)=√2*x−2
===========
29 paź 20:26