wyznacz współrzędne
uczeń: Wyznacz współrzędne środka okręgu stycznego do prostej o równaniu y= √3x − 2 − 2√3 i
jednocześnie stycznego do dodatnich półosi układu współrzędnych. Prosze o pomoc bo nie jestem
w stanie tego zrobić
12 lut 19:15
Bogdan:

S = (r, r), r > 0
Prosta:
√3x − y − 2(1 +
√3
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej.
| | |r*√3 − r*1 − 2(1 + √3| | |
r = |
| ⇒ |r(√3 − 1) − 2(1 + √3| = 2r |
| | √3 + 1 | |
Rozwiąż to równanie z wartością bezwzględną i wyznacz r.
12 lut 21:27
Janek191:
cd.
I √3 r − r − 2 − 2√3 I = 2 r
I − √3 − r − 2 I = 2 r
− √3 − r − 2 = − 2 r lub − √3 − r − 2 = 2 r
r = 2 + √3 lub 3 r = − √3 − 2 ⇒ r < 0 − odpada
Odp.
r = 2 + √3
============
29 gru 20:54
Eta:
Janek191 obudził się po
6−ciu latach
29 gru 21:01
Janek191:
29 gru 21:34
Metis:
29 gru 21:37