Stereometria :: Ostrosłupy
aa:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a,
a ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
Co do tej pory udało mi się osiągnąć:
− Rysunek
− Wysokość podstawy:
a√3
hp
a√3
hp =
→
=
2
3
6
− Wysokość ściany bocznej:
hb = √
c2 − (a/2)2
− Wysokość ostrosłupa:
H = √
a√3
hb2 −
6
Jakaś trygonometria pewnie będzie potrzebna, tylko jak ją wykorzystać?
29 paź 12:15
the foxi:
H
sinα=
⇒ H=sinα*hb
hb
Pp*H
V=
=...
3
3a*hb
Ppc=Pp*3Pb=Pp*
2
29 paź 14:49
the foxi:
nie sprawdzałem poprawności wyliczonych przez Ciebie wartości