planimetria
planimatriatozło:

Boki równoległoboku ABCD mają długość 6 i 10, a kąt ostry ma miarę 60
o. Punkty E i F są
spodkami wysokości równoległoboku poprowadzonymi z wierzchołka.
Uzasadnij, że na czworokącie EBFD można opisać okrąg.
Zauważam, że ΔDEB i ΔDFB mają wspólną przeciwprostokątną, która jest średnicą okręgu opisanego
na każdym z nich. Okręgi się pokrywają, czyli okrąg tren jest opisany na czworokącie EBFD. Ale
czy to wystarczy?
29 paź 10:09
planimatriatozło: I mam jeszcze obliczyć promień R okręgu opisanego na czworokącie EBFD
29 paź 10:10
Krzysiek60: Masz wykazac ze suma przeciwleglych katow wynosi 180o bo wtedy mozna opisac okrag
29 paź 10:13
Krzysiek60: Co do promienia R
DB=
√(3√3)2+72=
√27+49=
√76
Z ΔAED (30,60,90) masz AE= 3 i DE= 3
√3
stad EB= 10−3=7
29 paź 12:48