Praca
Krzysiek60: 18 robotnikow mialo wykonac pewna prace w ciagu 24 dni .
Po szesciu dniach odeszlo szesciu robotnikow
O ile dni wydluzy sie czas wykonania pracy ?
29 paź 09:55
Blee:
x = 24*18 −> x = 432 <−−− tyle dni trzeba poświęcić na roboty
18*6 + 12*y = 432 −> y = 27 <−−− tyle dni muszą jeszcze popracować w 18 robotników
6+27 = 33 −−−− więc o 9 dni dłużej
29 paź 10:41
Krzysiek60: Witaj
Blee 
18*24 dni = 432 roboczodni Ok .
18*6+12*y= 432 → y=27
18 robotnikow pracowalo przez 6 dni potem ich bylo 12 i musialo pracowac przez 27 dni zeby
wyrobic te 432 roboczodni
Wieczeby zrobic te roboczodni musza pracowac 6+27 dni =33dni
33−24=9 dni dluzej .Jest ok?
29 paź 10:59
Blee:
si
29 paź 11:16