aaa
Karol: Uzasadnij że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają warunek 0<a<b<c, to
U{b+c}/{2}>U{a+b+c}/{3}
doszedłem do postaci
2c>a+b
czy takie zakończenie jest poprawne?
28 paź 23:19
28 paź 23:20
mat: to w koncu nierownosc w ktorą strone?
28 paź 23:21
Karol: tak jak 23:20
28 paź 23:22
mat: a<b<c więc
b=a+k, dla pewnego k>0
c=b+t dla pewnego t>0
osatecznie mamy: a, a+k, a+k+t, gdzie k,t pewne liczby dodatnie
| a+b+c | | a+a+k+a+k+t | | 3a+2k+t | |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2a+k | | 3a+2k+t | |
pytanie czy |
| < |
| ⇔3(2a+k)<(3a+2k+t)*2⇔6a+3k<6a+4k+2t⇔0<k+2t prawda |
| | 2 | | 3 | |
28 paź 23:26
Karol: a mój sposób jest ok?
28 paź 23:31
mat: a<c i b<c więc a+b<c+c czyli a+b<2c
3(a+b)<2(a+b+c)⇔3a+3b<2a+2b+2c⇔a+b<2c
tak, jak najbardziej
28 paź 23:33
Karol: dziękuję
28 paź 23:33
Eta:
0<a<b<c to a<c ⇒ c−a>0 i b<c ⇒ c−b>0
Przekształcamy nierówność równoważnie
3a+3b< 2a+2b+2c
2c−a−b>0
c−a+c−b>0 −−− zachodzi bo c−a>0 i c−b>0 z założena
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa
28 paź 23:34