prosze o pomoc!!
EWA: Dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny, w ktorym krawedz podstawy ma dlugosc a i krawedz
boczna jest od niej 2 razy dluzsza. Oblicz cosinus kata miedzy krawedzia boczna i krawedzia
podstawy ostroslupa. Narysuj przekroj ostroslupa plaszczyzna przechodzaca przez krawedz
podstawy i srodek przeciwleglej krawedzi bocznej i oblicz pole przekroju.
12 lut 19:08
Bogdan:
Korzystając z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | | 3 | |
c2 = a2 + a2 − 2a2 cosα ⇒ c2 = 2a2 − 2a2* |
| ⇒ c2 = |
| a2 |
| | 4 | | 2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa: w =
√c2 = (a/2)2 = ...
| | 1 | |
Pole przekroju P = |
| a*w = ... |
| | 2 | |
12 lut 22:44
ORZEŁ: Bogdan to mistrz rysunku. Wszystko jest bardzo ładnie rozrysowane
12 lut 22:49
Bogdan:
12 lut 23:03
EWA: dziękuję
13 lut 10:42